Sık Sorulan Sorular
Katılmak için ne yapmam gerekiyor?
Çalışmalarımıza katılmak için tek yapmanız gereken sitemizdeki formu doldurmanız olacaktır. Ayrıca, 0212 338 18 92 nolu telefondan bize ulaşmanız ya da cocukgelisim@ku.edu.tr adresine çocuğunuzun adı, doğum tarihi ve size ulaşabileceğimiz telefon numarasını e-posta olarak bildirmeniz de mümkündür. Telefonumuza hafta içi mesai saatleri içinde (09.30-12.30 ve 13.30-17.30) cevap vermekteyiz. Mesai saatleri dışında bizi arayarak çocuğunuzun adı, doğum tarihi ve size ulaşabileceğimiz telefon numarasını telesekretere mesaj olarak bıraktığınızda en kısa zamanda size geri dönüş yapılacaktır.
Çalışmalarınızı nerede yapıyorsunuz?
Çalışmalarımızı Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde Dil ve İletişim Gelişimi Çalışmaları Ofisi’nde gerçekleştiriyoruz. Bu ofis Sosyal Bilimler Binası, B20 numaralı odadadır.
Randevu gününde üniversiteye geldiğimizde sizi nasıl bulacağız?
Kampüs girişinde sizi güvenlik karşılayacaktır. Çocuk gelişimi çalışmalarına geldiğinizi söylediğinizde güvenlik sizi ofisimize yönlendirecek ve arkadaşlarımızdan biri sizi kapıda bekliyor olacak.
Bu uygulamaları evde yapmanız mümkün mü?
Uygulamalarımızı, kullandığımız ekipmanların bazılarının taşınılabilir olmayışı ve bütün çocukları aynı standart ortamda test etmemiz gerekliliği nedeniyle genelde evde yapmak mümkün olmamaktadır. Ancak bazı çalışmalarda ev ziyaretleri de bulunmaktadır.
Katılmak için bir ücret ödememiz gerekiyor mu?
Çalışmalarımıza katılım gönüllülük esasına dayalıdır, katılmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Çalışmalarımıza katılarak bilime ve dünya çocuklarının daha mutlu ve sağlıklı bireyler olarak büyümeleri için üretilecek sosyal politikaların geliştirilmesine bir katkı sağlamış olursunuz. Biz de bu nedenle çalışmalarımıza katılan bebek ve çocuklara küçük ve ihtiyaçlarına yönelik hediyelerle teşekkür ediyor, ebeveynleri bebeklerinin ve çocuklarının gelişimi konusunda elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Ben/eşim hafta içi çalışıyoruz, hafta sonu katılmamız mümkün mü?
Çalışan ya da türlü sebeplerle hafta içi katılması mümkün olmayan aileler için randevularımızı hafta sonuna da veriyoruz.
Diğer çocuklarımı bırakacak kimsem yok, onları da getirebilir miyim?
Ofisimiz çocukların ve bebeklerin ebeveynleri ile burada geçirdikleri süre boyunca rahat etmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Geniş bir bekleme salonumuz ve her yaştan çocuğa uygun oyuncaklarımız bulunmaktadır. Var ise, diğer çocuklarınız da size refakat edebilir, siz çalışmada iken bekleme salonundaki oyuncaklarla dilediği gibi oynayabilir.
IQ/Zeka testi uyguluyormuşsunuz, doğru mu?
IQ, zeka testi ya da herhangi bir standart test uygulamamız yoktur.
Bu çalışma bana ne kazandırır?
Çalışmamız neticesinde, çocuğunuzun günlük hayatta farkına varamamış olabileceğiniz bazı özelliklerini keşfedebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun sözlü dili anlama yetisinin sandığınızdan çok daha hızlı işleyen bir süreç olduğunu, küçük çocukların cümle içinde başta gelen kelimelere bakarak daha sonra gelecek kelimeler ile ilgili tahmin yürütebildiklerini biliyor muydunuz?
Çalışmanız sayesinde çocuğumun başka yetileri konusunda fikir sahibi olabilir miyim?
Yapacağımız çalışma sayesinde çocuğunuzun sözlü dili anlama yetisine ek olarak, kısa süreli bellek kapasitesi, kendini denetleme becerisi ve kelime bilgisi gibi yetenekleri konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.
Bu çalışmanın çocuğuma faydası nedir?
Çocuğunuzun sözlü dili kavrama, kısa süreli hafıza, kendini denetleme gibi yetilerinin ne düzeyde olduğunu öğrenmeniz, onun hangi yetilerini geliştirmeniz, hangi yeteneklerini daha da iyi hale getirmeniz gerektiği ile ilgili sizi fikir sahibi yapacağından, çocuğunuzun gelişimine de katkıda bulunacaktır.
Bu çalışmaları kim yürütüyor?
Çalışmamızı, Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden Prof. Dr. Aylin Küntay yürütüyor. Ayrıca, birçok çalışmamız Boğaziçi Üniversitesi, Connecticut Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Utrecht Ünivesitesi’ndeki araştırmacılarla ortak olarak yürütülmektedir.